شاید برای یادگیری سئو سایت یا حتی ارتقای دانش خود سایتهای زیادی را زیر و رو کرده باشید اما تاکنون هیچکدام جوابگوی شما نبوده است. چرا که نه تنها ما، هیچکس نمیتواند ادعا کند که در حوزه سئو آموزش تمام و کمالی را ارائه داده است. دلیل این موضوع هم سادهاست. چرا که علاوه بر گستردگی دنیای سئو سایت، تغییرات و پیشرفت روزافزون این حوزه مجال ارائه یک آموزش همیشه کامل را را نمیدهد. اما خبر خوبی برای شما داریم. در این صفحه که بطور پیوسته و منظم آپدیت خواهد شد، قرار است از ابتداییترین مراحل سئو سایت تا پیشرفتهترین نکات که مربوط به آپدیت الگوریتم گوگل در سال ۲۰۲۰ میباشد را برای شما ارائه دهیم. این مجموعه که بصورت رایگان در اختیار شما قرار میگیرد با صرف زمان و هزینه توسط گروه دیجیتال مارکتینگ بینهایت برای علاقهمندان به یادگیری سئو سایت صورت گرفته است. امیدواریم در انتهای این آموزش با قرار دادن نظرات و همچنین سوالات خود، ما را در آپدیت کردن هرچه بیشتر و زودتر این مقاله همیاری کنید.
سئو مقدماتی
برای شروع هر فعالیت تخصصی و حرفهای نیاز به کسب یک سری پیش زمینههاست. در مورد سئو سایت نیز برای شروع فعالیت باید ابتدا از پیش زمینههای آن شروع کنید. یکی از پیشزمینهی یادگیری سئو سایت یادگیری اصطلاحات تخصصی حوزه سئو است. با یادگیری این اصطلاحات سوالات زیادی برای شما پیش خواهد آمد. اما نگران نباشد سوالات خودتان را یا به حافظه یا به روی کاغذ منتقل کنید تا در ادامه مقاله به پاسخ سوالات خودتان برسید.
سئو سایت چیست و چگونه کار میکند؟
سئو (seo) مخفف اصطلاح انگلیسی Search Engine Optimization است که به معنی بهنیه سازی سایت برای موتورهای جستجو میباشد. این اصطلاح در دهه ۹۰ میلادی بوجود آمد. جایی که نخستین موتورهای جستجو وارد کاارزاد دنیای اینترنت شدند. سئو را میتوان به عنوان یک روش استراتژیک و مدیریتی برای ارتقای وضعیت کسب و کارهای آنلاین و یا حتی آفلاین فعال در اینترنت دانست. شاید در همین ابتدای کار این سوال برای شما پیش آید که:
ʼʼ چرا احتیاج به بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو داریم؟
کاربران برای پیدا کردن نیازهای خود ابتدا به موتورهای جستجو مراجعه می کنند و با عمل جستجو کردن به دنبال بهترین پاسخ خود هستند. موتورهای جستجو در این میان به عنوان واسطه عمل کرده و نزدیکترین و بهترین جواب را به مخاطبان نشان میدهند. از همین جهت هرچه یک سایت از نظر سئو بهینهتر باشد، شانس آن برای رسیدن به جستجوهای اول موتورهای جستجو به ویژه گوگل بیشتر خواهد بود. ʻʻ
در سئو سایت، وبمستر یا سئوکار باید بصورت طبیعی سایت را به رتبههای نخست گوگل برساند. اما در این میان ممکن است میانبرهایی نیز وجود داشته باشد که بتوان با کمک آن به جستجوهای اول گوگل تبدیل شد. یکی از این میانبرها استفاده از تبلیغات گوگل است.
برای یادگیری میانبر رسیدن به صفحه اول گوگل، میتوانید مقاله جامع مقایسه تبلیغات گوگل و سئو سایت را مرور کنید.
چه لزومی در یادگیری سئو سایت است؟
از ابتدا هم گفتیم که به دنبال واژهپرانی و سخت کردن موضوع سئو نیستیم. به طور کلی سئو به معنی انجام یک سری فعالیتهای درون سایت و بیرون سایت است که با کمک آنها بتوان بازدید سایت را افزایش داد. مهمترین و شاید اصلیترین هدف در راهاندازی هر سایت، جذب مشتری و در سایتهای ارائه دهندهی محصول، فروش محصول است. یکی از روشهای پایدار و مقرون به صرفه در جذب مشتری، سئو سایت است. با بهینه کردن سایت برای موتورهای جستجو و جذب بازدید کننده از طریق موتورهای جستجو، بازدید سایت شما نیز افزایش پیدا خواهد کرد. به خصوص اگر بدانید ۹۰ درصد کاربران برای یافتن سوالات خود در نخستین قدم به سراغ جستجو در موتورهای جستجو میروند. سوال بعدی شما شاید این باشد که:
ʼʼ چگونه سایت خود را برای موتورهای جستجو بهینه کنیم؟
برای بهیه سازی سایت باید مراحلی را دنبال و فاکتورهایی را پیاده سازی کنید که گاها این مراحل طولانی خواهد شد. به عنوان مثال در آخرین آپدیت گوگل در سال ۲۰۲۰ مشخص شده است که گوگل برای رتبه دهی به سایتها در حدود ۲۰۰ فاکتور را لحاظ میکند! برخی از این فاکتورها که محسوس و قابل شناسایی است عبارتند از:
*محتوای سایت
*لینکسازی داخلی
*لینک بیلدینگ خارجی ʻʻ
اما نگران نباشید. با مطالعه کامل این صفحه، شما هم تبدیل به یک سئوکار موفق خواهید شد که موتور جستجو گوگل را مجذوب سایت خود خواهید کرد.
چگونه سایت خود را سئو کنیم؟
قبل از شروع یادگیری سئو سایت این نکته را برای همیشه به یاد داشته باشید که دانش سئو هیچ انتهایی ندارد. شاید این سوال برای شما پیش آید که:
ʼʼ چرا سئو سایت پیچیده است؟
در جواب باید گفت به دلیل تغییراتی است که در هر برههی زمانی اتفاق میافتد. یکی از این تغییرات که بسیار بر سئو تاثیر میگذارد، آپدیتهای موتورهای جستجو و تغییر الگوریتمهای آنهاست. دیگر موضوع، تغییرات نیازهای جامعه است. شاید در گذشته همه به دنبال خرید گوشی نوکیا بودند اما در حال حاضر کلیدواژهی سامسونگ و اپل و حتی هووایی پرکاربرتر است. ʻʻ
پس نه تنها سایت ما بلکه تمامی سایتهای مدعی در زمینه سئو نمیتوانند به طور کامل شما را تبدیل به یک سئوکار حرفهای کنند. برای تبدیل شدن به یک سئوکار موفق، علاوه بر ارتقای دانش سئو خود باید تجربه کاری را نیز ارتقا دهید. هرچند ممکن است شما هم مانند بسیاری دیگر از افراد وقت کافی برای یادگیری سئو سایت نداشته باشد، اما توصیهی ما این است که حداقلها را فرا بگیرید تا در ادامه کار و حتی واگذاری سئو سایت خودتان به تکنسین های سئو یا آژانس خدمات سئو، متوجه روند کار و تغییرات شوید.
اصطلاحات سئو سایت
همانطور که گفتیم پیش از قدم گذاشتن در دنیای پهناور سئو سایت، باید اصطلاحات و زبان مشترک تمام سئو کاران را فرابگیرید. چرا که در ادامهی راه برای فهم و درک بیشتر مطالب شدیدا نیاز به آشنایی با این اصطلاحات خواهید داشت. در مورد کلمه و اصطلاح Seo در بالا توضیح دادیم و در اینجا به برخی از مهمترین و البته متداولترین اصطلاحاتی که ممکن است در این مقاله یا مقالات مختلف با آن روبرو شوید، اشاره خواهیم کرد:
Heo
Human Experience Optimization به معنی آسانسازی رابط کاربری و بهینهسازی طراحی سایت برای بازدیدکنندگان است. گوگل از منظر یک انسان به سایت شما نگاه خواهد انداخت و به تجربه کاربری و تعامل و مشارکت کاربران سایت شما توجه ویژهای خواهد کرد. منظور از تجربه کاربری، مدت زمان حضور کاربر در سایت، جابهجایی میان صفحات سایت، تعداد کلیکها، بازگشت دوباره کاربر به سایت و … است.
Sem
Search Engine Marketing برای سئو شبکههای اجتماعی کاربرد دارد و در سایت های تبلیغاتی کاربرد آن بسیار بیشتر است. از بزرگترین این سیستمها میتوان به Google Adwords اشاره کرد. میتوان گفت که Sem از ترکیب دو کلمه Seo و PPC است که سئو خود به معنای بهینه سازی و PPC به معنی پرداخت به ازای هر کلیک است. در تبلیغات PPC با هربار کلیک بر روی بنر، لینک و.. مبلغی از حساب سفارشدهندهی تبلیغ کم خواهد شد.
SMO
Social Media Optimization به معنی بهینه سازی برای رسیدن به محبوبیت در شبکههای اجتماعی است. به عنوان مثال در اینستاگرام و هدف از بهینه سازی آن، رسیدن به جایگاه بالا در اکسپلور (Explore) است. یا در فیسبوک کسب رتبه بالا در جستجوهای فیسبوک هدف بهینه سازی است.
Over Optimization
بهینه سازی بیش از حد یا بطور کلی سئو مصنوعی سایت، یکی از نشانههای فریب دادن گوگل است. درست است که بهینه سازی سایت باعث جذب بهتر کاربران میشود، اما عبور از یک میزان مشخص از بهینه سازی باعث شناسایی شما به عنوان متقلب و پنالتی شدن سایت شما میشود. چرا که گوگل همواره به طبیعی بودن سئو سایت تاکید داشته و دارد.
UI
User Interface مربوط به شکل ظاهری و قالب سایت شماست که یک کاربر با ورود به سایت آن را مشاهده میکند. هرچه UI شما جذابتر باشد و در طراحی و انتخاب و ترکیب رنگهای آن از تناسب بهتری استفاده کرده باشید، تجربه کاربری سایت شما جایگاه بهتری را کسب خواهد کرد.
UX
User Experience یا تجربه کاربری یکی از اصطلاحات مهم در سئو سایت است. تجربه کاربری یعنی کسب رضایت بیشتر کاربران در استفاده و گشت و گذار در سایت شما. بطور کلی با تغییرات الگوریتمهای گوگل در سال ۲۰۲۰، تجربه کاربری تبدیل به یکی از فاکتورهای تاثیرگذار در کسب رتبه سایت شده است. رفتار کاربران در سایت شما مانند سپری کردن مدت زمان زیاد در میان صفحات سایت، خروج سریع و فوری از سایت، کلیک بر روی لینکهای درون محتوا، خرید از سایت شما و … از جمله مهمترین معیارهای گوگل برای رتبهدهی سایت شده است.
Responsive Design
به تازگی این اصطلاح نیز جایگاه ویژهای در سئو سایت بدست آورده است و دلیل آن بالا رفتن نرخ جستجو در دستگاهایی نظیر تلفن همراه و تبلت است. Responsive Design به معنای سازگاری قالب و طراحی سایت شما با گوشی همراه یا تبلیت است.
Back Link
بک لینک عبارت است از لینکی که به صفحات مختلف سایت خود دادهاید. این لینک ممکن است داخلی یا خارجی باشد. یعنی ممکن است از درون سایت خود به صفحات خود لینک بدهید یا از درون صفحات سایتهای مختلف به سایت خود بکلینک دهید. اما در اصطلاح از بک لینک بیشتر برای لینکسازی خارجی استفاده میشود.
Internal Link
به لینکهای داخلی سایت گفته میشود. این لینکها شامل لینکهایی است که صفحات مختلف یک سایت را به یکدیگر متصل میکنند.
External Link
برعکس لینکهای داخلی است. این نوع لینکها به صفحات خارج از سایت و یا به طور کلی به سایتهایی غیر از سایت دهندهی لینک مرتبط میشوند.
OBL
Out Bound link در اصلاح به معنی تعداد و حجم لینکهای خروجی سایت است. نرخ OBL سایت باید با زمان تاسیس سایت همخوانی کامل داشته باشد. به عنوان مثال یک سایت تازه تاسیس نباید OBL بالایی داشته باشد که در این صورت گوگل متوجه تقلب آن در لینکسازی خواهد شد. همچنین یک سایت دارای تاریخ تاسیس قدیمی نباید OBL پایینی داشته باشد. چرا که گوگل ممکن است تشخیص دهد که صاحب این سایت توجه چندانی به سئو سایت و بروزرسانی مطالب خود ندارد.
CTA
call to action به معنی فراخوانی برای اقدام کردن است. CTA یکی از قسمتهای مهم برای افزایش تعامل و مشارکت کاربران در سایت و در نتیجه افزایش سئو سایت است. به عنوان مثال دعوت به دانلود کردن فایل، تحریک به منظور کلیک بر روی لینک، فراخوانی برا دیدن یک ویدئو یا تصویر و… همگی میتواند در حوزه CTA خلاصه شود. محل قرارگیری فراخوانی شما، محتوای متنی یا تصویری فراخوانی شما، همخوانی آن با محتوای شما و.. از نکاتی است که در اجرای CTA باید به آن بسیار دقت نمود.
HTML
Hyper Text Markup Language به فارسی به معنای زبان نشانه گذاری اَبَر متن است. HTML یک نوع زبان برنامه نویسی است که با استفاده از آن صفحات سایت ساخته میشود.
HTTP
Hyper Text Transfer Protocol در فارسی به معنای قرارداد انتقال ابر متن است. از این الگو یا قرارداد برای انتقال دادههای کدنویسی شده HTML استفاده میشود.
HTTPS
حالت کدگذاری و امن شدهی انتقال در HTTP را در اصلاح HTTP Secure میگویند که دارای استاندارد امنیتی SSL است. باید گفت که هک کردن محتوایی که با این الگو منتقل میشوند بسیار دشوار و در برخی مواقع غیرممکن است. به همین منظور یکی از فاکتورهای داشتن سئو مطلوب، دارا بودن گواهی SSL است.
Keyword
کلمه کلیدی یا کلیدواژه همان کلمه یا عبارتی است که شما در تلاش هستید با جستجو شدن آن در گوگل، جز نتایج نخست گوگل باشید. کلمه کلیدی همیشه تنها یک کلمه نیست، بلکه ممکن است یک عبارت دو یا چند کلمهای نیز تبدیل به کلیدواژه شما برای سئو سایت شود.
SERP
Search Engin Result Page به صفحات موتورهای جستجو گفته میشود که نتایج جستجو در آن به نمایش گذاشته میشود. به عبارت دیگر SERP نشاندهندهی جایگاه سایت شما بر اساس کلمه کلیدی مد نظر شما در صفحات نتایج گوگل است.
Impression
به تعداد دفعاتی که سایت شما در نتایج گوگل به نمایش گذاشته میشود، Impression گفته میشود. در ادامه ابزارهایی به شما معرفی خواهد شد که به راحتی بتوانید میزان Impression صفحات سایت خود را مشاهده کنید.
Bounce Rate
فرض کنید یک کاربر وارد سایت شما شده و بدون انجام کاری سایت شما را ترک میکند. در این حالت گفته میشود که Bounce Rate اتفاق افتاده است. لازم به ذکر است که Bounce Rate ارتباط تنگاتنگی با تجربه کاربری دارد. هرچه میزان Bounce Rate سایت شما بیشتر باشد، کاهش رتبه سایت شما نیز بیشتر خواهد بود.
اصطاحات حوزه سئو سایت فراتر از این تعدادی است که برای شما عنوان نمودیم. برای خارج شدن از یکنواختی و سر نرفتن حوصله شما و همچنین درک بهتر و بیشتر مفاهیم، ادامه اصطلاحات را لابهلای موضوعات و در جای مناسب خود بیان خواهیم کرد. پس برای یادگیری اصطلاحات بیشتر، ادامه مقاله را با دقت بیشتری دنبال کنید.
مراحل سئو سایت
بطور کلی سئو سایت به دو مرحلهی اصلی سئو داخلی (On-Page SEO) و سئو خارجی (Off-Page SEO) تقسیم بندی میشود.
سئو داخلی
در سئو داخلی همانطور که پیداست باید یک سری فعالیتها در درون سایت انجام شود تا سایت از نظر موتورهای جستجو بهینه سازی شود. در ابتدا باید نسبت به نوع کسب و کار خود و ایدههایی که قرار است بر روی سایت پیاده کنید، بهترین سیستم مدیریت محتوا در سال ۲۰۲۰ را انتخاب کنید. برخی از این فعالیتها و نکاتی که در حوزه سئو داخلی باید به آنها توجه شود عبارت است از:
- سرعت سایت
- قالب سایت
- ساختار آدرس صفحات
- محتوای صفحات
- تیتر و عنوانهای مطالب
- سئو صفحات فروشگاهی
سئو خارجی
همچنین در سئو خارجی باید فعالیتهایی خارج از سایت صورت بگیرد تا شرایط رتبه گیری سایت و صفحات سایت در موتورهای جستجو بهتر شود. برخی از فعالیتها که در مرحله سئو خارجی سایت باید به آن پرداخت، شامل موارد زیر میشود:
- تبادل لینک
- خرید لینک
- ریپورتاژ آگهی
- فعالیت در شبکههای اجتماعی
برای بررسی دقیقتر و درک کامل تفاوتهای سئو خارجی و سئو داخلی باید ابتدا مقالات جامع سئو خارجی و سئو داخلی را مطالعه کنید.
روشهای انجام سئو سایت
خیالتان راحت، تنها ۳ روش برای انجام سئو سایت وجود دارد. کلاه سفید (White Hat SEO)، کلاه سیاه (Black Hat SEO) و در نهایت کلاه خاکستری (Gray Hat SEO). شاید الان گیچ شده باشید و منتظر پاسخ این سوالهای خود باشید:
ʼʼ سئو کلاه سفید و کلاه سیاه چیست؟ سئو کلاه خاکستری چه تفاوتی با کلاه سفید و سیاه دارد؟ ʻʻ
سئو کلاه سفید
در سئو کلاه سفید، تمامی مراحل سئو مطابق با اصول اصلی و اخلاقی آن انجام و پیاده سازی میشود. پیشنهاد و البته تاکید گوگل به تمام وبمستران، انجام سئو کلاه سفید است. در سئو کلاه سفید، شاید رسیدن به صفحه نخست گوگل سالها بطول بینجامد. چرا که در این روش تمامی فاکتورهای سئو بصورت طبیعی دنبال خواهد شد و بدون شک بسیار زمانبر خواهد بود. بگذارید واضح تر توضیح دهیم. در سئو کلاه سفید شما به دنبال کاربر و مخاطب نخواهید رفت، بلکه با تولید محتوای با کیفیت، کدنویسی اصولی، انتخاب بهترین عنوانها، لینکسازی داخلی، تولید بک لینک ihd طبیعی و… و ادامه دادن این روند، مخاطب به سمت شما سوق پیدا خواهد کرد.
سئو کلاه سیاه
در روش سئو کلاه سیاه، وبمستر از روشهای غیر طبیعی و غیر اصولی برای رسیدن به رتبههای اول گوگل استفاده میکند. در این روش سرعت رسیدن به رتبههای برتر بسیار بالاست اما گوگل بعد از مدت زمانی متوجه تقلب شما خواهد شد. و خبر بد برای افرادی که فکر میکنند استفاده از روش کلاه سیاه بازده بهتری دارد این است که پس از مدتی توسط گوگل جریمه خواهید شد و به اصطلاح از جستجوهای گوگل پنالتی خواهید شد. شاید بپرسید:
ʼʼ پنالتی شدن از طرف گوگل به چه معناست؟
در این حالت نسبت به نوع تقلب و مدت زمان تقلب در سئو سایت، یا بصورت موقت یا بصورت دائمی، سایت از نتایج گوگل حذف خواهد شد. بدین معنی که اگر کاربری کلمه کلیدی شما را در گوگل جستجو کند، هرچند که بهترین محتوا را داشته باشید، سایت شما در جستجوهای گوگل به نمایش گذاشته نمیشود. ʻʻ
در روش سئو سایت با دنبال کردن روشهای غیر اصولی و گاها غیر اخلاقی، وبمستر به دنبال دریافت بازدهی سریع در کوتاه مدت است. لینکسازی مخرب، بمباران کلمه کلیدی، محتوای پر تکرار از مواردی است که در روش سئو کلاه سیاه استفاده میشود.
سئو کلاه خاکستری
سئو کلاه خاکستری، روشی در میانهی سئو کلاه سیاه و سئو کلاه سفید است. انجام فرایندهای سئو کلاه خاکستری مستلزم کسب دانش و تخصص کافی در حوزهی سئو است. در این روش، با انجام برخی فعالیتهای سئو کلاه سیاه به صورت طبیعیتر، سرعت سئو کلاه سفید را افزایش میدهیم. باید گفت که انجام سئو خاکستری بسیار مشکل است. چرا که گاهی ممکن است شما در خیال خود در حال انجام سئو خاکستری هستید، اما از طرف موتورهای جستجو به عنوان یک سئوکار کلاه سیاه شناخته شوید و یا حتی در معدود موارد برعکس این حالت نیز رخ دهد. پیشنهاد ما به شما برای قدم گذاشتن در سئو کلاه خاکستری، ارتقای دانش سئو خود و بروز کردن پیوستهی آن است.
موتورهای جستجو در سئو سایت
همانطور که تا اینجای کار صحبت شد، هدف از سئو سایت جلب توجه موتورهای جستجو به ویژه موتور جستجوی گوگل است. برای تبدیل شدن به یک سئوکار حرفه ای در ابتدا باید با محیط فعالیت خود آشنا شوید. یکی از مهمترین بخشهای کاری یک سئو کار که بسیار با آن در ارتباط خواهد بود موتورهای جستجو هستند. شناخت رفتار موتورهای جستجو، الگوریتم ها و آپدیتهای آنها، نحوهی ایندکس شدن مطالب، نحوهی رتبهدهی به سایت، نحوه نشان دادن سایت در نتایج موتورهای جستجو و… از جمله مهمترین فاکتورهایی است که یک سئو کار باید بر آنها اشراف کامل داشته باشد.
کارکرد موتورهای جستجو
بطور کلی مراحل ایندکس شدن صفحات یک سایت در دیتابیسهای موتورهای جستجو به شرح زیر است:
خزش توسط رباتهای خزنده گوگل
رباتهای خزندهی موتورهای جستجو با خزش (Crawl) در کل بخشهای سایت، اقدام به اسکن تمامی محتوای سایت میکنند. این محتوا میتواند متن، عکس، پادکست، فیلم، لینک و … باشد. نکته جالبی که در مورد خزش رباتهای موتورهای باید به آن اشاره کرد، خزیدن تودرتوی این رباتها در میان صفحات مختلف یک سایت یا حتی چندین سایت است. این عمل به واسطهی لینکهای درون متن انجام میشود. به عنوان مثال اگر رباتی به لینک تبلیغات در گوگل در یک متن برخورد کند، با گشودن لینک وارد صفحه دیگر میشود و تمامی محتوای آن را نیز اسکن میکند. همچنین اگر در صفحه ثانویه لینک دیگری یافت شود، ربات خزنده دوباره وارد لینک شده و صفحه جدید دیگر را نیز اسکن میکند. شاید در همینجا متوجه اهمیت لینک سازی داخلی شده باشید.
ثبت شدن در دیتابیس گوگل
پس از خزش رباتهای گوگل در سرتاسر صفحات سایت شما، محتوای سایت در دیتابیسهای گوگل ثبت میشود که در اصطلاح به این مرحله submit گفته میشود. برخی باور دارند پس از ثبت شدن صفحات در دیتابیس های گوگل، صفحات آنها در موتورهای جستجو به نمایش گذاشته میشود. اما باید گفت اینطور نیست. مراحل دیگری نیز برای به نمایش گذاشته شدن صفحات شما در جستجوهای گوگل وجود دارد. گاهی به دلایل متنوع فنی و غیرفنی ممکن است صفحات شما در مرحله submit گیر کند و به مراحل بعد نرسد. اما نگران نباشید برای این مشکل نیز راهحل وجود دارد که ادامه توضیح خواهیم داد.
ایندکس شن صفحات
پس از مرحله ثبت شدن اگر ایرادی در سایت وجود نداشته باشد صفحات شما در موتورهای جستجو ایندکس میشود و در فهرست صفحات ایندکس شده در گوگل وارد میشود. طبق تجربیات ما معمولا ایندکس شدن بین ۳ تا ۱۰ روز زمان خواهد برد. البته ترفندهایی نیز وجود دارد که بتوان این زمان را کاهش داد. در ادامه در مورد آن بصورت کامل صحبت خواهیم کرد.
انتخاب شدن در جستجوهای کاربران
با ایندکس شدن صفحات شما در گوگل، امکان دیده شدن شما در موتورهای جستجو فراهم میشود. بدین صورت که اگر کاربری کلمه کلیدی شما را جستجو کند و گوگل تشخیص دهد که محتوای شما بهترین و نزدیکترین پاسخ است، صفحه سایت شما را به کاربر نشان میدهد. در انتخاب گوگل، فاکتورها و الگوهای بسیاری نقش دارد و این الگوها نیز بصورت پیوسته توسط خود گوگل آپدیت میشود و تغییراتی در آن اعمال میشود. شناخت الگو و الگوریتمهای موتورهای جستجو به ویژه گوگل بسیار سخت و پیچیده میباشد با این حال برخی از این فاکتورها از قدیم تا به امروز جز فاکتورهای اصلی گوگل بوده و خود گوگل نیز همواره بر روی آنها تاکید کرده است.
فاکتورهای تاثیرگذار در نتایج گوگل
برخی از مهمترین فاکتورها که در رتبهدهی موتور جستجوی گوگل تاثیرگذار است، شامل موارد زیر است:
- اعتبار بک لینکهای سایت
- محتوای منحصر به فرد
- نرخ کلیک بالا
- سرعت سایت
- حجم و تعداد محتوای سایت
- چگالی کلمات کلیدی
- ویراستاری منظم و مرتب محتوا
- ساختار سایت
- بهینه بودن قالب و محتوای سایت برای گوشیهای همراه
- لینک بیلدینگ داخلی قوی
- شبکههای اجتماعی
البته باید در نظر داشت این موارد جز بدیهیترین فاکتورهایی است که ممکن است در ارتقای سئو سایت به شما کمک فراوانی کند. اما گاهی هم ممکن است نسبت به موضوع و محتوای سایت شما برخی فاکتورها تاثیرگذاری ناچیزی داشته باشند. اما چیزی که بسیار مهم است، کلیدواژه سایت شماست.
کلیدواژه یا کلمه کلیدی چیست؟
کلمه کلیدی یا به بیان کاملتر عبارت کلیدی، کلمات و جملاتی است که کاربران در موتورهای جستجو، جستجو میکنند و به دنبال پاسخ سوالات خود میگردند. گوگل و سایر موتورهای جستجو بر اساس میزان چگالی کلمه کلیدی و همچنین مرتبط بودن آن با محتوای صفحه، اقدام به رتبه دهی به صفحه و سایت شما میکنند. هرچه چگالی کلمه کلیدی شما در سایت مطلوبتر باشد و محتوای شما نیز بروزتر باشد، رتبه شما نزد موتورهای جستجو بالاتر خواهد رفت. کلیدواژهی هر سایت متناسب با محتوای سایت و نوع مخاطبانی است که قصد جذب آنها را دارد. در استفاده از کلمه کلیدی در سایت باید دقت ویژهای به خرج داد.چرا که استفاده بیش از حد آن ممکن است شما را پنالتی کند و استفاده کمتر از آن نیز ممکن است تاثیرگذاری مطلوبی در سئو سایت شما نداشته باشد. لازم به ذکر است که کلمات کلیدی انواع مختلفی دارد.
برای آشنایی با انواع مختلف کلمات کلیدی، مقالهی کلمه کلیدی و انواع آن را در کمتر از ۴ دقیقه مرور کنید.
نرخ کلیک یا CTR چیست؟
نرخ کلید یا CTR به معنی میزان کلیکی است که کاربران با مشاهدهی لینک شما بر روی آن کلیک میکنند. با یک مثال توضیح میدهیم:
فرض کنید سایت شما در رتبه یک گوگل برای یک کلمه کلیدی به عنوان مثال: انجام ایمیل مارکتینگ در ایران قرار دارد و در یک روز ۱۰۰ نفر این عبارت را جستجو کردهاند و سایت شما به عنوان سایت نخست نمایش داده شده است. اما با تحلیل و بررسی متوجه شده اید که از این میزان تنها ۴۰ نفر بر روی لینک سایت شما کلیک کردهاند. در این صورت نرخ کلیک این کلید واژه شما ۴۰% بوده است. شاید پیش خود فکر کنید چطور ممکن است با وجود داشتن رتبه یک نرخ کلیک تنها ۴۰ درصد باشد؟ موارد مختلفی وجود دارد یکی از این موارد به انتخاب نادرست عنوان و تگ متادیسکریپشن محتوا باز میگردد و برخی دیگر به خود صفحه اول گوگل مربوط میشود. بازگردید به بالا و بر روی لینک مقایسه تبلیغات گوگل و سئو سایت کلیک کنید.
کلمه کلیدی در سئو سایت
تا اینجای کار و در مقاله های پیشین در مورد کلمه کلیدی بسیار صحبت شد. بنابراین صحبتهای بالا را تکرار نخواهیم کرد و به ارائه نکات جدید پیرامون کلمه یا عبارت کلیدی سایت خواهیم پرداخت. نخستین گام در سئو سایت و تولید محتوا این است که کلمه کلیدی خود را متناسب با هدف گذاری و برنامه مدون سئو سایت انتخاب کنید. کاربران برای جستجو در گوگل از کلمات یا عبارت مختلفی استفاده می کنند. برخی از این عبارات پرتکرار و برخی دیگر در معدود دفعات تکرار میشوند. اما اینکه کدام عبارت را باید انتخاب کرد نکتهایست که در این مقاله بارها به آن اشاره خواهد شد. ما نیز برای کوتاه شدن این مقاله شما را به پست تکنیکهای طلایی انتخاب کلمه کلیدی سئو سایت انتقال میدهیم.
فاکتورهای مهم در انتخاب کلمه کلیدی
پیش از این در بخش ابزارهای سئو سایت در مورد ابزار Google Keyword Planner و کاربرد آن در انتخاب کلمه کلیدی صحبت کردیم. همچنین در مقاله جامع تکنیک انتخاب کلمه کلیدی نیز در مورد راههای یافتن بهترین کلمات کلیدی مطالب کاملی را ارائه دادیم. در ادامه سایر روشهای مفید و موثر دیگری که در انتخاب کلمه کلیدی به شما کمک خواهد کرد را ارائه خواهیم داد. اما قبل از آن بهتر است معیارها و فاکتورهای انتخاب کلمه کلیدی را مرور کنیم:
طول استاندارد کلمه کلیدی
طولانی بودن یا کوتاه بودن عبارت کلیدی مزایا یا معایبی دارد که بطور خلاصه میتوان از لیست زیر برای بیان ویژگیهای آن استفاده نمود:
- کلمات کلیدی کوتاه از نظر رقابت دارای درجه سختی بالایی هستند.
- عبارت کلیدی طولانی یا همان Long tail keywords از نظر رقابت دارای درجه متوسط و گاهی آسان است.
- کلمات کلیدی کوتاه شانس جستجو شدن بالاتری دارند.
- عبارت کلیدی طولانی دارای حجم جستجوی کمتری است.
- آغاز سئو سایت با کلمات کلیدی متوسط و طولانی، مسیر آسانتری را فراهم میکند.
تکرار و چگالی کلمه کلیدی در محتوا
در گذشته و پیش از باهوش شدن موتورهای جستجو، تکرار کلمه کلیدی در محتوای سایت یک برگ برنده برای سئو سایت بود. اما پس از تغییرات پیوسته الگوریتمهای موتورهای جستجو، تکرار بیرویه کلمه کلیدی یا در اصطلاح بمباران کلمه کلیدی (Keyword Stuffing) در سایت، باعث جریمه شدن سایت میشود. چگالی کلمه کلیدی (Keyword Density) در محتوای سایت یکی از نکات مهم در سئو سایت است. اما سوال اساسی این است:
ʼʼ چگونه بهترین چگالی کلمه کلیدی در سایت را داشته باشیم؟
کافیست کاملا طبیعی شروع به تولید محتوا کنید. هرگز برای رباتهای موتورهای جستجو محتوا تولید نکنید. چرا که اولویت موتورهای جستجو، رضایت کاربران است. اگر کاربران با تکرار بیرویه و گاها بی معنی کلمه کلیدی در محتوای شما روبرو شوند، بلافاصله سایت شما را ترک خواهند کرد و این موضوع باعث کاهش نرخ تبدیل سایت شما و ضربه به سئو سایت خواهد شد. از طرف دیگر موتورهای جستجوی باهوش به راحتی متوجه تکرار بی رویه و چگالی بالای کلمه کلیدی شما در محتوا شده و متوجه قصد و قرض شما خواهند شد. اما نگران نباشید با مطالعه سئو سایت با افزونه yaost به راحتی میتوانید به چگالی مناسب کلمه کلیدی دست پیدا کنید. ʻʻ
درجه سختی و آسانی کلمه کلیدی
پس از تحقیق اولیه در مورد کلمه کلیدی و یافتن کلمات کلیدی خود، باید از نظر درجه سختی نیز کلمات کلیدی خود را مورد بررسی قرار دهید. این میزان یا درجه سختی کلمه را Keyword difficulty میگویند. این میزان به شما نشان خواهد داد که برای رسیدن به صفحه اول گوگل بر اساس عبارت کلیدی مد نظر خود چه میزان هزینه، زمان یا فعالیت باید انجام داد. گاهی برخی از کلمات کلیدی چنان از درجه سختی بالایی برخوردارند که برای رسیدن به نتایج اول گوگل باید سالها زمان صرف کرد. در بخش ابزارهای سئو سایت ابزار tools keyword difficulty را برای شناسایی میزان سختی کلمه کلیدی معرفی خواهیم کرد. اما یکی از راههای صحیح و البته مطمئنتر برای شناسایی سختی کلمه کلیدی، آنالیز رقبا است. کافیست کلمه کلیدی خود را در گوگل وارد کرده و رقبای خود را بشناسید. با آنالیز سئو داخلی و خارجی رقبای خود میتوانید بهترین تصمیم را برای انتخاب بهترین کلمه کلیدی اتخاذ کنید.
مراحل سئو داخلی یا سئو تکنیکال سایت
همانطور که در بالا اشاره شد سئو داخلی مجموعه فعالیتهایی ست که در سایت باید انجام شود تا بهینه سازی سایت صورت گیرد.در اینجا برخی از مهمترین فاکتورهای و فعالیتهای سئو تکنیکال را با هم مرور خواهیم کرد:
برای مخاطب تولید محتوا کنید
داشتن یک برنامه مدون برای سئو سایت از نان شب هم واجبتر است. با داشتن برنامه و مشخص کردن هدف است که میتوان به روند رو به رشد سایت یا حتی کاهش رتبه سایت پی برد. در این رابطه اما باید به مخاطبان و خواستههای آنها توجهی ویژهای داشت. چرا که هستهی مرکزی برنامهریزی سایت باید نیاز مخاطبان و جستجوهای آنها باشد. بهتر است پیش از شروع مراحل تولید محتوا سوالات زیر را از خودتان بپرسید:
- مخاطب به دنبال چه چیزیست؟
- هدف مخاطب از جستجوی کلمه کلیدی سایت من چیست؟
- مخاطب برای رسیدن به پاسخ سوالات خود، کدام عبارت کلیدی را در گوگل جستجو می کند؟
با طرح این سوالات و برنامه ریزی هدفمند، به راحتی میتوانید از دید مخاطب به سوالات پاسخ داده و بهترین محتوا را تولید کنید. اما ناگفته نماند که نوشتن محتوای سئو پسند و مخاطب پسند نیز نیاز به رعایت نکات و انجام تکنیکهایی دارد که شما میتوانید با مطالعه مقالهی محتوای مخاطب پسند ۹۰ درصد آنها را یاد بگیرید.
متاتگ (Meta tag) مفید و جذاب بنویسد
در ابتدا بگذارید توضیح دهیم که متاتگها چه سودی دارند. استفاده از متاتگ در صفحات مختلف سایت کمک بزرگی به خزندهها و رباتهای موتورهای جستجو برای شناسایی محتوای صفحات میکند. این متاتگ ها جزئی از کدهای HTML هستند که مهمترین این کدها، متاتگ توضیحات یا همان متاتگ دیسکریپشن (Meta Description) و متاتگ عنوان (Meta Title) است. استفاده از متاتگها به ویژه با استفاده از افزونههای که وجود دارد کار دشواری نیست. اما نکته مهم در این متاتگها، نحوه صحیح نوشتن و استفاده از آنها در صفحات مختلف است.
برای بررسی تخصصی تگ عنوان سایت میتوانید مقاله جامع تگ عنوان صفحات و تکنیکهای آن را در بینهایت مرور کنید.
شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد:
ʼʼ متاتگها چه تاثیری در سئو سایت دارند؟
برای جواب کافیست در گوگل عبارت ” سئو شیراز” را تایپ کنید. و نتایج بدست آمده را مقایسه کنید. متاتگ عنوان دقیقا همان عبارتی است که در بالای هر یک از نتایج با فونت آبی نشان داده شده است. همچنین متا دیسکریپشن که بسیاری از کاربران با مطالعه آن اقدام به کلیک بر روی سایت میکنند، با فونت خاکستری زیر عنوان سایت نمایش داده میشود. هرچه عنوان شما و همچنین توضیحات شما جذابتر و البته مرتبط تر با محتوای سایت شما باشد، نرخ کلیک سایت شما نیز افزایش پیدا خواهد کرد. ʻʻ
برای یادگیری نوشتن بهترین متا دیسکریپشن، مقاله نکات کلیدی نوشتن متا دیسکریپشن برای سئو سایت را از دست ندهید.
زیرعنوان یا هدینگهای صفحات
راه دوری نرویم شما در مطالعه همین مقاله در ابتدا شاید نگاه سحطی به عناوین هر پاراگراف انداخته و سپس به مطالعه بندها پرداخته باشید. نوشتن هدینگ (Heading Tag) یا همان تگ های H1، H2، H3 و … جذاب می تواند در جذب مخاطب بسیار تاثیرگذار باشد. هرچه خوانایی و جذابیت یک زیرعنوان بیشتر باشد، احتمال جذب مخاطب و ارتقای سئو بیشتر خواهد بود. علاوه بر این خزندههای موتورهای جستجو نیز نگاه خاصی به هدینگهای سایت دارند. چرا که از هدینگ سایتها برای شناسایی محتوای اصلی سایت بهره میبرند و در نشان دادن سایت در نتایج سایت هدینگهای سایت و عمق آنها تاثیرگذار خواهد بود.
انواع هدینگ سایت و نکات به کارگیری تگهای زیرعنوان سایت را در بینهایت بخوانید.
بهترین URL را انتخاب کنید
url یا آدرس صفحات سایت همان عبارتی است که پس از دامنه سایت در نوار آدرس مرورگر مشاهده میشود. در انتخاب بهترین آدرس فقط کافیست نکات زیر را همواره به یاد داشته باشید:
- استفاده در عبارت و کلمات معنادار و مفهومی در URL
- استفاده از کلمات کلیدی برای انتخاب URL صفحات
- آدرسهای انگلیسی از نظر کاربری کاربرد بهتری دارند.
- عنوان نوشته را در URL بگنجانید
- تا حد امکان آدرس URL خود را کوتاه و مختصر انتخاب کنید.
- استفاده از چند آدرس فارسی در میان صفحات، میتواند تا اندکی به سئو سایت کمک کند.
به یاد داشته باشید مخاطب برای رسیدن به پاسخهای خود نیم نگاهی هم به آدرس صفحات خواهد انداخت. پس آدرس صفحات علاوه بر داشتن مفهوم و بیان کردن محتوای صفحه، باید کوتاه و خوانا باشد.
از محتوای مولتی مدیا استفاده کنید
استفاده از تصاویر، ویدیو، پادکست، نمودار و طرحهای گرافیکی و تبلیغاتی میتواند تعامل کاربران را ارتقا دهد. هرچه تعامل کاربران با صفحات مختلف سایت شما بیشتر شود، سئو سایت شما نیز افزایش پیدا خواهد کرد. چرا که موتورهای جستجو ، رتبه صفحاتی که در آن تعامل کاربران بیشتر است را به مرور ارتقا میدهند و باعث میشود تا سریعتر به نتایج نخست گوگل دست یابند. هرچه محتوای سمعی و بصری شما به محتوای متنی سایت شما نزدیکتر و مرتبطتر باشد، نرخ مشارکت کاربران نیز افزایش پیدا خواهد کرد. اما نکاتی نیز در استفاده از تصاویر و دیگر محتوای غیر متنی وجود دارد که رعایت آنها ضروری است. یکی از این نکات استفاده از تگ Alt تصاویر است. در استفاده از تصاویر حتما باید متن جایگزین تصاویر را بر روی تصویر قرار دهید. همچنین در مورد تولید ویدئوهای تبلیغاتی تا آنجایی که مشخص است خزندهها قادر به شناسایی محتوای درون ویدئو نخواهند بود. به همین دلیل بهترین راهکار درج متن ویدئو زیر کادر ویدئو خواهد بود.
لینگ بیلدینگ داخلی را فراموش نکنید
یکی از بهترین راهها برای ارتقای سئو سایت، بهره بردن از لینک سازی داخلی است. با استفاده از لینک سازی استاندارد و البته مخاطب پسند، به راحتی میتوانید تعامل کاربران را در سایت خودتان افزایش دهید. داشتن لینک داخلی میان محتوای سایت باعث میشود که کاربرن میان صفحات مختلف سایت شما گشت و گذار بزنند. جدا از این مزیت فوق العاده که باعث میشود رتبه شما در گوگل ارتقا پیدا کند، وجود لینکهای داخلی در صفحات سایت همانطور که یکبار در بالا هم اشاره شد، سبب ایندکس شدن هرچه سریعتر و بهتر مطالب و صفحات سایت شما میشود.
اصول و استاندارهای لینک سازی داخلی را در ۸ دقیقه مرور کنید.
ابزارهای سئو داخلی سایت
شاید تا اینجای کار کمی گیج شده باشید و مثل همیشه سوالهایی در ذهنتان مطرح شده باشد. اما نگران نباشید جواب تمام سوالات شما در بخش سئو داخلی را در همین زیرعنوان دریافت خواهید کرد. باید گفت که انجام فاکتورهای بالا در برخی مواقع کمی دشوار میشود و در برخی مواقع ممکن است شما را خسته کند. به همین دلیل وبمستران همیشه شاکر سازندگان ابزارها و افزونههای سئو سایت هستند. با کمک این ابزارها و افزونهها به راحتی میتوانید بسیاری از مشکلات خود را شناسایی کنید و به بهترین حالت ممکن بهبود ببخشید.
ابزار Google Analytics
به جرات می توان گفت که یکی از ۳ ابزار اصلی و مهم برای هر سئوکاری، گوگل آنالیتیکس است. با استفاده از ابزار میتوان تحلیل و آنالیزهای بسیاری پیرامون تعامل و مشارکت کاربران، نرخ تبدیل و… را انجام داد. استفاده از ابزار گوگل آنالیلیتکس برای سئو سایت و حفظ رتبه سایت و تنظیم نمودن برنامه سئو سایت بسیار مهم است. در این ابزار میتوان با مقادیری همچون Pages/session، Exit Page، Avg. session duration، Bounce rate، Behavior Flow به پیشرفت یا پسرفت سایت از نظر سئو و رتبهگیری در موتورهای جستجو و همچنین تجربه کاربری بازدیدکنندگان دست یافت. به عنوان مثال Exit Page به شما نشان خواهد داد کدام یک از صفحات سایت شما بیشترین نرخ خروج کاربر را داشته است. یا با استفاده از Behavior Flow میتوانید مسیر گشت و گذار کاربر را در سایت خود و جابهجایی آن بین صفحات و لینکهای داخلی خود مشاهده کنید.
ابزار Whatsmyserp
این ابزار بسیاری از سوالات شما را پیرامون کلمه کلیدی و عبارت کلیدی برطرف خواهد کرد. با کمک این افزونه میتوانید با وارد کردن دامنه سایت خود و همچنین کلمات کلیدی که انتظار دارید با آنها در نتایج گوگل، صفحات شما نمایش داده شود به راحتی از جایگاه سایت خود مطلع شوید. به عنوان مثال اگر سئو سایت شیراز را در گوگل وارد کنید، سایت بینهایت در صفحه اول در جستجوی ۶ام قرار خواهد گرفت. این به معنی است که Serp دامنه بینهایت برای این عبارت کلیدی ۶ خواهد بود. دقت داشته باشید که در هر صفحه جستجوی گوگل تنها ۱۰ نتیجه برای شما نمایش داده خواهد شد. بنابراین Serpهای بیشتر از ۱۰ به صفحات بعدی گوگل منتقل خواهد شد. برای استفاده از این ابزار کافیست وارد سایت https://whatsmyserp.com/ شوید و به مطالعه و بررسی کلمات کلیدی خود بپردازید.
ابزار Kw Finder
برای پی بردن به میزان سختی کلمه کلیدی مد نظر خودتان میتوانید حساب خوبی روی این ابزار باز کنید. البته در ادامه و در بخش کلمه کلیدی در مورد میزان درجه سختی و آسانی کلمه کلیدی مفصل صحبت خواهیم کرد. اما به یاد داشته باشید یک سئو کار حرفهای باید کار با تمامی ابزارهای مفید و کاربردی سئو سایت را به خوبی بشناسید. با استفاده از این ابزار و وارد نمودن کلمات کلیدی خود، به نمره و میزان سختی کلمه کلیدی خود برای سئو سایت پی خواهید برد.
افزونه yoast seo
پیش از شروع این بند بهتر است نگاهی به مقاله بهترین افزونههای سئو سایت بیندازید و ۵ مورد از بهترین افزونههای سئو سایت را بشناسید. افزونه Yoast یکی از بهترین افزونههای برای بررسی سئو سایت هنگام نوشتن محتوای صفحات است. برخی از ویژگیهای این افزونه عبارت است از:
- بررسی چگالی کلمه کلیدی
- تحلیل متا دیسکریپشن صفحات سایت
- بررسی کیفیت عنوان صفحه
- آنالیز زیرعنوانهای صفحه
- چک کردن Alt تصاویر سایت
- بررسی لینکسازی داخلی
برای یادگیری کارکرد افزونه مقاله سئو سایت با افزونه Yoast seo را از دست ندهید.
ابزار گوگل سرچ کنسول
شاید بتوان به راحتی گفت یکی از بهترین ابزارهای سئو سایت، Google search Console است. پیش از این در مورد این ابزار و چگونگی استفاده از آن در پست سئو سایت با گوگل سرچ کنسول توضیحاتی را ارائه دادهایم. در اینجا به مرور برخی از خصوصیات و ویژگی های این ابزار همهکاره میپردازیم:
- رایگان است
- آنالیز نتایج جستجوهای گوگل
- تعداد ایندکس صفحات
- مشاهده خطاهای موجود در سایت
- تعداد ورودیهای سایت از گوگل
- کلمه کلیدی نشان داده شده در نتایج گوگل
- آنالیز سایت برای گوشی
- ساخت سایت مپ
یک سئوکار کاربلد علاوه بر اینکه به تمامی قسمتهای گوگل سرچ کنسول اشراف کامل دارد، هر هفته و گاها هر روز نیز نتایج موجود در آن را مورد تحلیل و بررسی قرار میدهد. پس یادگیری این ابزار بسیار مفید را فراموش نکنید و روی لینک بالا کلیک کنید.
ابزار Google Keyword Planner
با استفاده از این ابزار میتوان کلمات کلیدی مد نظر خود را پیدا کنید. کافیست کلمه کلیدی خود را وارد کنید تا عبارتهای پرکاربرد آن کلمه کلیدی را با میزان رقابت پذیری بالا و کم برای شما به نمایش بگذارد. علاوه بر این موضوع با وارد کردن کلمه کلیدی مد نظر خودتان میتوانید میزان سرچ شدن آن را در گوگل مشاهده کنید.
ابزار ahrefs
استفاده از این ابزار برای شناسایی قدرت بک لینکهای رقبا بسیار کار راهانداز است. با کمک این ابزار میتوانید بک لینک رقبا و سایتهایی که در آن اقدام به تهیه بک لینک کردهاند را شناسایی کنید. این کار که البته ممکن است زمانبر باشد، به شما کمک میکند تا سریعتر به اهداف لینک سازی خود برسید. چرا که اعتبار لینکهای رقیب همان چیزی است که شما برای رسیدن و شکست آنها به آن نیاز پیدا خواهید کرد.
ابزار MOZ یا Majestic
سایت Majestic و سایت MOZ، دارای ابزار بسیار کاربردی برای یک سئوکار حرفهای است. با استفاده از این ابزارها به راحتی میتوانید از کیفیت دامنهی هر سایت و پارک دامنه آن باخبر شوید. این ابزارها با استفاده از بک لینکهای داخلی و خارجی به رتبه دهی و امتیاز به دامنهی یک سایت اقدام میکنند. هرچه امتیاز یک دامنه در این ابزارها بیشتر باشد، میتوان نتیجه گرفت که قدرت بک لینکدهی قویتری دارند و رقابت با آنها برای رسیدن به نتایج نخست گوگل سختتر خواهد بود. استفاده از این ابزارها برای آنالیز رقبا و قدرت بک لینکهای آنها بسیار کاربردی است. با استفاده از این ابزارها میتوان از اعتبار و امتیاز سایتی که قصد دارید در آن بک لینک تهیه کنید اطلاع پیدا کنید. در مورد بک لینک و انواع آن در ادامه مفصلا صحبت خواهیم کرد.
ابزار GTmetrix.com
مطمئن هستیم که تا اینجای کار بارها پیش خود پرسیده اید که سرعت سایت را چگونه ارزیابی کنیم؟ یا اصلا سرعت سایت تاثیری بر روی سئو سایت دارد؟
پاسخ شما خیلی قاطع و البته ساده است: سرعت سایت جز ۱۰ فاکتور مهم و اصلی رتبه گیری سایت نزد موتورهای جستجو به ویژه گوگل است. با ابزار GTmetrix.com به راحتی میتوانید سرعت سایت خود را از جنبههای مختلف مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهید. از ویژگیهای خوب این ابزار، نشان دادن خطاها و راهحلهای پیش رو است. تنها کافیست راهحلها را انجام دهید تا تفاوتهای سرعت سایت خود را پیش از آشنایی با این ابزار و بعد از آن را مشاهده کنید. در مورد سرعت سایت مباحث و مقولههای بسیاری وجود دارد که یادگیری آنها خالی از لطف نبوده و کمک شایانی به افزایش سئو و رتبهگیری بهتر سایت شما میشود. برای یادگیری این نکات کافیست مقالهی سرعت سایت و راهنمای کار با ابزار GTmetrix.com را از زیر تیغ مطالعات خود رد کنید.
کاربردsitemap
ساخت سایت مپ و وجود آن در سایت شما به خزندههای گوگل کمک می کند تا به راحتی بین صفحات و دسته بندیهای مختلف سایت شما خزش انجام دهد و جدیدترین صفحات را در دیتابیسهای گوگل ایندکس کند. وجود سایت مپ بطور غیرمستقیم میتواند به سئو سایت شما کمک کند. برای ساخت سایت مپ هم میتوانید از افزونه Yoast استفاده کنید و هم از گوگل سرچ کنسول که راهنمای هر کدام بطور جداگانه در سایت بینهایت وجود دارد. البته ناگفته نماند که افزونههای دیگری نیز برای ساخت سایت مپ وجود دارد اما با وجود دو ابزاری که معرفی شد دیگر نیازی به افزونههای جانبی نخواهد بود.
فایل Robots.txt
همانطور که از پسوند فایل Robots.txt مشخص است، یک فایل متنی است که حتی میتوان با نرم افزار note نیز آن را تهیه کرد. در این فایل با استفاده از یک استانداردهای مشخص و کدنویسیهای از پیش ساخته شده، میتوان قوانینی را برای رباتهای خزنده گوگل وضع نمود. به عنوان مثال میتوان چندین صفحه از سایت را برای خزش رباتهای گوگل ممنوع اعلام کنید و در عوض صفحات دیگری را در اولویت خزش آن ها قرار دهید. پیشنهاد ما این است که تا دانش کافی در مورد استاندارد و کدنویسیهای این فایل بدست نیاوردهاید، به دنبال ایجاد تغییرات در آن نباشید. گاهی ممکن است یک حرکت ناشیانه و البته از روی کنجکاوی، کل سئو سایت شما را از بین ببرد.
تاثیر محتوا بر سئو سایت
بسیاری بر این باورند که محتوا به تنهایی میتواند همه کارها را پیش ببرد. اما تجربه ثابت کرده است که محتوا به تنهایی راه به جایی نخواهد برد. داشتن محتوای خوب و منحصربهفرد در کنار سئو سایت ارزشمند است. اگر هرکدام از این ۲ مورد در کنار یکدیگر قرار نگیرند، آینده سایت به بیراهه خواهد رفت. یعنی در کنار تولید محتوا باید مراحل سئو سایت نیز رعایت شود. خالی از لطف نیست اگر این موضوع را تکرار کنیم که برای تولید محتوای مطلوب و مناسب باید به نیازهای مخاطب و پرسشهای مخاطب دقت شود. کافیست برگردید به بالا و دوباره پرسشهای مطرح شده را از خود بپرسید.
انواع محتوا برای سایت
روشهای مختلفی برای تولید محتوا وجود دارد. به عنوان مثال تولید محتوا میتواند شامل محتوای صفحه محصولات سایت یا حتی ویدئوهای آموزشی یا حتی تولید استاپ موشن باشد. بر همین اساس میتوان قسمتهای مختلف سایت را از نظر نوع محتوا به دستههای زیر طبقه بندی نمود:
وبلاگ
در این قسمت مطالب آموزشی مرتبط با موضوع سایت و همچنین راهنمایی استفاده از محصولات سایت قرار میگیرد. محتوای این بخش باید پاسخگوی نیاز کاربران باشد. در تولید این محتوا باید کاملا طبیعی و کاربر پسند عمل نمود.
تصاویر و اینفوگرافیک
یکی از قسمتهای جذاب هر سایتی میتواند تولید تصاویر و اینفوگرافیکهای سایت باشد. استفاده از تصاویر و طراحیهای متنوع و البته مرتبط با محتوای سایت باعث افزایش درک مفهوم محتوا و همچنین تعامل بیشتر کاربران میشود. استفاده از نمودار، آمارهای عددی و… ارزش اینفوگرافیک شما را دو چندان خواهد کرد.
محصولات یا خدمات
معرفی محصولات یا خدمات سایت یکی از مهمترین قسمتها در محتوای سایت است. بطور کلی برای هر محصول منحصربهفرد در سایت باید صفحه جداگانهای وجود داشته باشد. صداقت و دوری از اغراق مهمترین فاکتور در نوشتن این نوع محتوا میباشد.
فایلهای دانلود
قرار دادن فایلهای Pdf یا Exel مربوط به محتوای سایت یا راهنمای استفاده از محصولات نیز در جذب مخاطب بسیار تاثیرگذار است. این فایلها باید کاملا منحصربهفرد باشند. در نوشتن و تولید این فایلها باید تمام اصول نویسندگی و ویراستاری رعایت شود. هرچه کیفیت تولید فایلهای شما بهتر باشد، کاربران بیشتری ترغیب به بازدید از سایت شما خواهند شد.
نقد و بررسی
یکی از بخشهایی که میتواند مشارکت و تعامل کاربران را بالا ببرید، بخش نقد و بررسی محصول یا خدمات است. جالب است اگر بدانید وجود چنین بخشی در سایت باعث دوچندان شدن بازدید سایت شما خواهد شد. در ارائه نقد باید کاملا منطقی و بیطرفانه عمل نمود. همچنین آوردن نقل و قول از سوی صاحب نظران میتواند اعتبار محتوای شما رو چندین برابر کند.
ویدیو و پادکست
شاید گفتن این نکته برای شما جالب باشد که گوگل تمام رفتار کاربری را که وارد سایت شما میشود را چک میکند. بنابراین مدت زمان حضور آن در سایت شما برای گوگل یک فاکتور مهم جهت رتبه دهی به سایت شما خواهد بود. وجود کلیپ با محتوای جذاب یا پادکست مرتبط با متن، میتواند زمان حضور کاربر را در سایت افزایش دهد. این افزایش زمان حضور کاربر میتواند تا ۷۰ درصد بر سئو آن صفحه از سایت شما تاثیر بگذارد.
مصاحبه یا گفتگو
شاید کمی تعجب کنید که چگونه مصاحبه میتواند در جذب کاربر و ارتقای سئو سایت کمک کند. کافیست نگاهی به شغل خود بیندازید و معروفترین یا شاید موفقترین فرد در حوزهی کسب و کار خود را بشناسید. شاید اگر روزی با چنین عنوانی برخورد کردید بدون شک بر روی آن کلیک خواهید کرد: مصاحبه کاملا دوستانه با موفقترین فرد در سئو سایتهای ایرانی.
استاندارد طول محتوای سایت
در گذشته و پیش از بالغ و باهوش شدن موتورهای جستجو و آپدیتهای آنها، هرچه طول محتوای یک صفحه بیشتر میبود شانس آن برای رسیدن به صفحه نخست و نتایج اول گوگل نیز بسیار بالا بود. اما امروزه طول محتوا فاکتور آنچنان جدی در رتبه دهی سایت نیست. در حال حاضر آنچه اهمیت دارد کیفیت بالای محتوا و همچنین سازگاری کامل آن با استانداردهای موتورهای جستجو است. به عنوان مثال استفاده از عنوان و زیرعنوانها، به کار بردن متا دیسکریپشن مناسب، بولد کردن عبارت کلیدی و مهم محتوا و… از مواردی است که در تولید محتوا باید به آنها توجه شود. به عنوان پیشنهاد میتوان گفت مقالات و محتوایی که در حدود ۷ دقیقه یا ۲۰۰۰ کلمه باشد، از نظر رتبه گیری، در جایگاه مناسبتری قرار خواهند گرفت. البته کیفیت مقاله که اصل اساسی در تولید محتوا میباشد را به هیچ وجه نباید در رتبهگیری دست کم گرفت.
خطر محتوای کپی در سایت
باید گفت در تولید محتوای سایت دو مدل کپی محتوا خواهیم داشت. اولی که همه به خوبی آن را میشناسید کپی محتوای یک سایت دیگر در صفحات سایت شماست. اینکار به شدت به سئو سایت شما ضربه خواهد زد. همچنین از اعتبار سایت شما و برند شما نزد کاربران نیز به مرور میکاهد. نوع دوم کپی محتوای سایت خود شما در صفحات مختلف سایت است. در این حالت بهترین کار استفاده از تگهای ریدایرکت است. البته نباید مقوله کپی رایتینگ را با کپی کردن محتوا یکسان دانست. شاید بپرسید:
ʼʼ عیب مطالب تکراری در صفحات مختلف سایت چیست؟ یا بهتر بگویم تولید محتوای تکراری برای یک کلمه کلیدی در سایت چه ضرری دارد؟
جواب روشن است. شما با دستان خودتان برای صفحات خوب و با کیفیت خودتان رقیب ساختهاید. گوگل در نگاه اول توجهای نخواهد داشت که مطالب تکراری شما متعلق به یک سایت است. بلکه برای هر صفحه بصورت جداگانه رتبه و اعتباری در نظر میگیرد. وجود یک مطلب تکراری در سایت باعث کاهش اعتبار صفحه اصلی و معتبرتر شما خواهد شد. بدین صورت رتبه سایت شما با تکرار کاهش پیدا خواهد کرد. ʻʻ
ریدایرکت و انواع آن یکی از بحثهای مهمی است که هر سئوکار باید روش استفاده از آن را به خوبی بشناسد. چرا که وجود خطاهای ۴۰۴ و صفحات تکراری باعث ضربه شدید به سئو سایت شما خواهد شد.
لینک بیلدینگ یا لینک سازی خارجی
مطمئن هستیم که تا اینجا به پیچدیگی و بهم پیوستگی مطالب سئو پی بردهاید. هیچ بخش از سئو سایت جدا از قسمتها و بخشهای دیگر سئو نیست. همانطور که محتوا باید برای کلمه کلیدی تولید شود، وجود چگالی کلمه کلیدی نیز در محتوا لازم است. از دیگر بخشهای سئو سایت که با سایر بخشهای سئو همبستگی دارد، لینک سازی است. با کمک لینکسازی مطالب و صفحات مختلف سایت را به یکدیگر متصل میکنید. این ارتباط اگر بین صفحات داخلی یک سایت مشترک باشد، لینک سازی داخلی و اگر بین صفحات سایتهای متمایز باشد، لینک سازی خارجی نام خواهد گرفت. وجود لینک در محتوا و لینک سازی داخلی و خارجی یکی از مقولههای مهم سئو سایت است. لینک سازی داخلی برای سئو مفید است و میتوان گفت هیچ خطری بابت پنالتی شدن از سمت گوگل شما را تهدید نخواهد کرد، البته به شرطی که بصورت استاندارد اقدام به لینک سازی داخلی کنید. اما لینک سازی خارجی مانند یک لبهی تیز یک چاقوی برنده است. تنها کمی بی احتیاطی و بی دقتی میتواند شما را در لیست پنالتیهای گوگل قرار بدهد. جالب است که بدانید یکی از مهمترین فاکتورهای گوگل برای رتبه دهی به سایت، تعداد لینکهای خارجی صفحات مختلف آن سایت و اعتبار آن هاست. اما چگونه لینک سازی داخلی و خارجی را انجام دهیم؟ برای یافتن پاسخ ابتدا باید توضیحی در مورد لینک و انواع آن ارائه دهیم.
چه نوع بک لینکی برای سئو سودمند است؟
با همین یک جمله میشود تمامی مباحث لینک سازی خارجی را توضیح داد:
موتورهای جستجو به لینکهایی علاقه دارند که بصورت کاملا طبیعی توسط صاحب یک سایت به سایت دیگری داده شده باشد. یعنی موتورهای جستجو به ویژه گوگل مخالف بک لینک سازی تقلبی و پولی هستند. اما ترفند هایی هم هست که با استفاده از آنها میتوانید بصورت یک سئو کار کلاه خاکستری، اقدام به بک لینک سازی خارجی کنید. پست تکنیکهای بک لینک سازی خارجی را در لیست مطالعات خود قرار دهید.
انکرتکست یا متن لینک
بعید است تا به حال با این قسمت از بک لینک مواجه نشده باشید. انکر تکست (Anchor text) همان متنی است که نسبت به سایر متنهای یک محتوا از نظر رنگ و یا فونت تفاوت دارد و متن لینک را نمایش میدهد. در انتخاب انکر تکست یا همان عنوان لینک نکاتی وجود دارد که در پست تخصصی انکرتکست و انواع مختلف آن بصورت کامل توضیح دادهایم و به دلیل اهمیت این موضوع شدیدا پیشنهاد میشود که به دقت آن را مطالعه کنید. در اینجا به مرور برخی از این نکات کلیدی خواهیم پرداخت:
- در انتخاب انکرتکست یک صفحه باید ترکیبی از انواع انکرتکست را انتخاب کنید.
- انکرتکست یک صفحه نباید یکسان باشد.
- انکرتکست باید با محتوای صفحه همخوانی داشته باشد.
- انکرتکست باید جذاب و کاربرپسند باشد.
- طول انکرتکست باید نسبت به نوع متنی که انتخاب شده است با محتوای لینک همخوانی داشته باشد.
انواع مختلف بک لینک
لینکهایی که از سایت و صفحات مختلف دریافت میکنید، بطور کلی به دو نوع زیر تقسیمبندی میشوند:
- بک لینکهای Nofollow
- بک لینکهای Follow
در مورد تفاوت این دو مورد بصورت مفصل در تفاوت لینک فالو و آنفالو صحبت شده است و برای طولانی نشدن این صفحه از تکرار تمام آنها خودداری میکنیم. اما باید بدانید که در بک لینکهای فالو، سایت درج کننده لینک، اعتبار و صحبت و صداقت سایتی که به آن لینک داده است را تایید میکند اما در بک لینک نوفالو، سایت لینکدهنده از اعتبار لینک مطلع نبوده و اعتبار بخشی به آن را به دوش خزندهها و موتورهای جستجو میاندازند.
محل قرارگیری بک لینک
همانطور که بهتر از ما میدانید، صفحات یک سایت از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. قرارگیری لینک در هرکدام از این قسمتها و بخشها مزایا و معایب مخصوص به خودشان را دارد. آنچه مشخص است و از تحقیقات مختلف مشاهده شده است، بهترین مکان برای قرار دادن بک لینک، درون مقاله و لابهلای محتوای آن است. البته میتوان بک لینک را در بخشهای دیگر سایت نیز قرار داد، اما حتما توجه شود در مکانی از سایت باید بک لینک قرار بگیرید که آن بخش در صفحات مختلف بارگذاری نشود یا وجود نداشته باشد. قرار دادن لینک در بخشهای تکرار شونده در سایت همچون فوتر یا سایدبار دارای مزیت انتقال ترافیک خود به سایت شماست. اما عیب بزرگ آن اسپم شدن بک لینک شماست. چرا که گوگل متوجه تقلب شما و خرید بک لینک شما خواهد شد.
چگونه بک لینک یا لینک سازی خارجی انجام دهیم؟
نکات زیر را به یاد داشته باشید و سپس پیشنهاد انتهایی ما را دنبال کنید:
- از شبکههای اجتماعی نهایت استفاده را ببرید و فعالیت مفید داشته باشید.
- خرید لینک و بک لینک هرچند در مواقعی کارآمد باشد، ولی باید بدانید که بسیار پرخطر است.
- یک بک لینک با کیفیت و معتبر بهتر از ۱۰ بک لینک غییرطبیعی و بی کیفیت است.
- از آنکر تکستهای مختلف برای بک لینک سازی استفاده کنید.
- محتوای با کیفیت و منحصربهفرد تولید کنید تا دیگران شما را لینک کنند.
- در سایتهای مرتبط با محتوای سایت خود اقدام به تهیه بک لینک کنید.
- از ریپورتاژ آگهی استفاده کنید.
پیشنهاد ما مطالعه چندباره سئو خارجی برای لینک سازی رایگان است.
نقش کاربران در سئو سایت
از ابتدای این مقاله تا به اینجا که در حال حاضر آخرین بخش آموزش سئو سایت است، بارها در مورد تاثیرگذاری رضایت کاربران و تعامل و مشارکت آنها در سایت صحبت شد. باید بتوان در کنار طراحی جذاب و کاربپسند سایت با تولید محتوای مطلوب و مناسب، تجربه کاربرای را در سایت ارتقا داد. مطمئن هستیم که همین حالا این سوال در ذهن شما نقش بسته است:
تجربه کاربری چیست؟
قرار نیست سوال شما را با سوال جواب بدهیم اما برای درک کامل مفهوم تجربه کاربری باید این سوال را از خودتان بپرسید که تا اینجای آموزش سئو سایت در بینهایت چطور بوده است؟ اصلا چه چیزی باعث شد تا بخش آخر آموزش را دنبال کنید؟ چه نکات مثبتی در جذب شما به این مطلب کمک کرده است؟ رنگ فونت محتوا و لینکها، نوع و اندازه فونتها، رنگ آمیزی و انتخاب ترکیب رنگ قالب سایت، کیفیت مقاله و… تمام آن چیزیست که احساس رضایت و خوشایندی را در شما ایجاد میکند. این احساس رضایت همان تجربه کاربری است. هرچه تجربه کاربری سایت و صفحات شما بیشتر باشد، رتبه شما در گوگل نیز بهبود پیدا خواهد کرد. برخی از فاکتورهای مهم در تجربه کاربری عبارت است از:
- سرعت سایت
- کیفیت محتوا
- ساختار کاربرپسند محتوا
- فرایند ساده و راحت خرید در سایت
- طول محتوا
- گیرایی و جذابیت محتوا
- راحتی گشت و گذار کاربر در سایت
رفتار بازدیدکنندگان و تاثیر آن بر سئو سایت
همانطور که گفته شد، ابزار گوگل آنالیتیکس بهترین و کاملترین دادهها را در مورد تعامل و تجربه کاربری بازدید کنندگان سایت را به شما خواهد داد. اما آیا به این موضوع فکر کردهاید که گوگل از این دادهها استفاده میکند یا نه؟ پاسخ ما به شما کاملا مثبت است. گوگل با استفاده از همین دادهها اقدام به رتبه دهی سایت و نشان دادن صفحات مختلف در نتایج جستجوهای کاربران میکند. به همین منظور است که در ابتدای این آموزش تا همین انتها بارها تاکید شد که برای کاربران تولید محتوا کنید نه رباتهای موتورهای جستجو. در سالهای اخیر هوشمند شدن الگوریتمهای موتورهای جستجو به حدی بوده است که میتوان گفت در بسیاری از موارد حتی بهتر از مغز انسان، نسبت به تجربه کاربری، به سایتها و صفحات مختلف رتبه میدهد. هرچه یک محتوا کاملتر و البته کاربرپسندتر باشد، ارزش آن نزد موتورهای جستجو به ویژه گوگل بیشتر خواهد بود. پس به طولانی بودن و کوتاه بودن محتوا بسنده نکنید، بلکه به آنچه مورد نیاز کاربران است اهمیت بدهید.
نکات تکمیلی
شاید خیال میکنید با خواندن این مقاله تا این انتها، تبدیل به یک سئوکار حرفه ای شدهاید. اما باید بدانید دنیای سئو بسیار گستردهتر از این حرفهاست. تا همین جا سعی ما بر این شد به تمامی پرسشهای احتمالی شما پاسخ دهیم اما یقینا سوالات متعدد و متفاوتی در دایره ذهن شما میچرخد. تمامی سوالات و نظرات خود را برای ما در همین صفحه ارسال کنید تا متخصصان سئو گروه دیجیتال مارکتینگ ما به تمامی آنها در سریعترین زمان ممکن پاسخ دهند. همچنین در صورتی که وقت کافی برای سئو سایت و بهبود کسب و کار آنلاین خود ندارید، می توانید از خدمات گروه دیجیتال مارکتینگ بینهایت برای راه اندازی و مدیریت سایت خود، نهایت بهره را ببرید.
سئو شیراز
خدمات گروه دیجیتال مارکتینگ بینهایت در شیراز، تهران و سایر استانهای ایران شامل بازاریابی دیجیتالی، سئو سایت، ایمیل مارکتینگ، طراحی و تولید انواع محتوای سمعی و بصری از قبیل موشن گرافیک، کلیپ و تیزرهای تبلیغاتی، بنرهای تبلیغاتی، عکس برداری صنعتی، پادکست و… می باشد. همچنین گروه دیجیتال مارکتینگ بینهایت با ارائه خدمات تبلیغات ۳۶۰ درجه در ایران یکی از آژانسهای پیشرو در حوزه تبلیغات و بازاریابی میباشد. که در حال حاضر نیز با بسیاری از برندهای مطرح و محبوب داخلی و حتی خارجی همکاری دارد. برای مشاهده سابقه و نمونه کارهای گروه بینهایت اینجا را کلیک کنید. همچنین جهت برقراری ارتباط با گروه دیجیتال مارکتینگ بینهایت، میتوانید از صفحه تماس با گروه دیجیتال مارکتینگ بینهایت اقدام کنید.
لازم به یادآوری است که این آموزش بصورت هفتگی آپدیت خواهد شد. پیشنهاد میکنیم این صفحه را در مرورگر خود بوکمارک کنید و به مرور به آن سر بزنید تا از مطالب جدید سئو سایت که توسط متخصصان گروه دیجیتال مارکتینگ بینهایت تهیه میشود، نهایت استفاده را ببرید.