بازاریابی چریکی

بازاریابی چریکی

بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی نوعی استراتژی تبلیغاتی است که با استفاده از تاکتیک‌های کم هزینه و خلاقانه و با استفاده از ابزارهایی غیر معمول برای رسیدن به بیشترین بازدهی متکی است.

بازاریابی چریکی چیست؟

بازاریابی چریکی یا Guerrilla Marketing، به کسب و کارها آموزش می دهد چگونه با صرف هزینه کمتر، بازاریابی مؤثرتری انجام داده و سود بیشتری کسب کنند.

بازاریابی چریکی با نامهای دیگری نیز در میان علاقمندان به علم بازاریابی شناخته می شود. عناوینی نظیر بازاریابی نامتعارف، بازاریابی پنهان یا بازاریابی افراطی و …

 نکته اصلی که تمام این اسامی بر آن تاکید  دارند ، کم هزینه و یا اساساً بی هزینه بودن این گونه از بازاریابی است.

 بازاریابی چریکی (پارتیزانی) را باید استراتژیهای آسان و ارزان برای به دست آوردن سودهای کلان از تجارتهای کوچک دانست.

تاریخچه بازاریابی چریکی

بازاریابی چریکی یا پارتیزانی، اصطلاحی است که اولین بار توسط جی کنراد لوینسون در کتابی با عنوان (بازاریابی پارتیزانی) در سال ۱۹۸۲ تشریح شد.

لوینسون دراین کتاب روشهای غیرسنتی کم هزینه و یا بی هزینه بازاریابی رامعرفی کرد. و کارافرینان وکسب وکارهای کوچک راهدف قرار داد.

وی همچنین از مزیت تاکتیک های بازاریابی پارتیزانی برای این گونه شرکت ها نوشت و به این موضوع پرداخت که چگونه یک موسسه کوچک با بودجه بسیار اندک میتواند با شرکتهای بزرگتر رقابت کند.

انواع بازاریابی چریکی

بازاریابی محیطی

تبلیغات غیر متعارف در محیط شهری و با ابزارهای مختلف و خلاقانه نظیر جعبه دستمال کاغذی یا نشانه گذار کتاب

بازاریابی کمین

تبلیغات از طریق ایجاد مشارکت در یک رویداد به وجود می آید، بدون اینکه آن سازمان ارتباط مستقیمی  با آن رویداد داشته باشد. نظیر اسپانسر شدن در یک رویداد ورزشی یا یک کنسرت موسیقی

بازاریابی ویروسی

تبلبغات دهان به دهان از طریق مردم و به وسیله جمعیت ها و گروه‌های مردم نهاد.

بازاریابی پنهان

تبلیغات به شکل نامحسوس و پنهانی با ابزارهای نا متعارف نظیر اختصاص دادن محصول در گوشه ای از یک فیلم یا در عکس یک شخصیت مشهور.

مراحل انجام بازاریابی چریکی

جست‌و‌جوی دقیق بازار

شناسایی مزیت های رقابتی

تعیین اهداف تبلیغات

طراحی استراتژی خلاق

همگام‌سازی برنامه با شرکا

انتخاب و اولویت‌بندی اقدامات بازاریابی

اجرای بازاریابی چریکی

پشتیبانی عملیات

سنجش اثربخشی بازاریابی

بهسازی

تفاوت بازاریابی چریکی و بازاریابی سنتی

میان بازاریابی چریکی و بازاریابی سنتی دو تفاوت‌ اساسی وجود دارد.

تفاوت اصلی بین این دو، تاکتیک‌های بازاریابی چریکی است که بر خلاقیت، روابط خوب و رضایت تأکید دارد.

لوینسون نویسنده کتاب (بازاریابی پارتیزانی) اظهار می‌دارد که یک بازاریاب خوب چریکی یا پارتیزانی در بیشتر موارد باید از روابط موجود و پتانسیل توسعه روابط و آگاهی کافی برخوردارباشد.

یکی از اصول پایه ای بازاریابی چریکی (پارتیزانی)، رابطه است که نقطه عطف این نوع بازاریابی محسوب می شود و عموما در بازاریابی سنتی کم رنگ تر به نظر می رسد

جدا از این بازاریابی چریکی در نظریه های مدیریت بازاریابی، به عنوان بازاریابی کم هزینه یا بدون هزینه نیز شناخته می شود. اما بازاریابی سنتی همواره پر هزینه بوده واین از معایب این شیوه بر شمرده می شود.

بازاریابی چریکی،بازاریابی پارتیزانی، تبلیغات چریکی

معایب بازاریابی چریکی

به دلیل ماهیت بازاریابی چریکی باید پیام و هدف به طور واضح تعریف شود تا از سوء تفاهم جلوگیری شود.

تفسیر نادرست توسط مخاطب هدف از پیام مورد نظر برای تبلیغ، یک ریسک است و اثرات جبران ناپذیری دارد.

حوادث بد موقع (یا اشتباه قرار داده شده) نیز ممکن است در واقع بر خلاف منافع مصرف کننده رخ داده و در ذهن مخاطب اثرات منفی ایجاد کند.

هنر بازاریابی خیابانی گاهی به اشتباه و به علت عدم آگاهی و تخصص به یک فعالیت خرابکارانه تبدیل می شود.

مکانهای عمومی را ربوده و انواع و اقسام تکنیک های متناقض را ابداع می کند که روش های برقراری ارتباط با مخاطب را بازسازی می کند. بنابراین بازاریابی خیابانی، می تواند محدودیت ها و خطرات قانونی برای آژانس ها و تبلیغ کنندگان آنها ایجاد کند.

مشکل اصلی این است که، به طور مشخص، کمپین های بازاریابی نیاز به استفاده از فضای عمومی دارند و استفاده از آن باید توسط مقامات دولتی مجاز باشد. این دقیقاً برای کارهای ساده مانند توزیع بروشور یا پخش تراکت نیز صدق می کند.

اخذ مجوزهای لازم برای انجام چنین تبلیغاتی معمولاً بسیار دشوار است.

بسیاری از عملیات بالقوه به دلایل ایمنی نتوانسته اند مجوز بگیرند و در برخی مناطق شهری حتی صراحتاً انجام یک کارزار بازاریابی چریکی ممنوع است.

در چنین مواردی، بسیاری از آژانس ها و تبلیغ کنندگان به سادگی این کار را انجام می دهند، به این معنی که تصمیم می گیرند بدون مجوز اقدام کنند که این نیز باعث ایجاد دردسرهایی برای سازمان و تاثیر منفی در ذهن مخاطب می گردد.

بازاریابی چریکی پاسخ مناسبی به نیاز شرکت های کوچکی می باشد که بودجه کلانی برای برنامه های بازاریابی خود ندارند.در بازاریابی چریکی غالبا هفتاد درصد بودجه صرف تبلیغات خصوصا تبلیغات خلاقانه و سی درصد باقی مانده را نیز صرف سایر ابزارهای بازاریابی سنتی می نمایند.

سخن آخر

تبلیغات چریکی در واقع هنر جلب توجه مشتریان و مصرف کنندگان، فارغ از هرگونه قید و بندهای مرسوم در تبلیغات و از طریق شیوه‌های خلاقانه ، و غیره منتظره است.

این نوع تبلیغات معمولا جایی که مخاطب انتظارش را ندارد وارد شده و مخاطب را غاقلگیر می کند.

این شیوه تبلیغات با استفاده از ایده های ساده و انعطاف پذیر، بر خلاف الگوهای تعریف شده و سنتی تبلیغاتی، در تلاش است تا با جذب مخاطبان، در قلب آنان نفوذ کرده و با صرف کمترین هزینه ، بیشترین سود آوری را کسب نماید.

چنین استراتژی بیش از هر چیز، به ایده های خلاقانه هنری برای حرکت در مسیر ناشناخته ها و نامتعارف ها نیاز دارد .

تبلیغات را می توان به عنوان مناسب ترین ابزار بازاریابی برای کسب و کارهای کوچک و متوسط و رو به رشد در دنیای امروزی معرفی کرد.

اگر به دنیای تبلیغات و بازاریابی و زیر و بم های آنها علاقمند هستید مقاله های زیر را از دست ندهید:

شاخص های کلیدی عملکرد در تبلیغات

اصول طراحی کمپین تبلیغاتی

هک رشد یا بازاریابی، مسئله این است!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *