بازاریابی و مدل‌های آن

بازاریابی و مدل‌های آن

بازاریابی و تبلیغ در ذهن عموم افراد جامعه و گروهی از مدیران به یک معنا ست. اینکه برای محصول خود تبلبغ کنیم تا به فروش برسد!

اما در حقیقت معنای این دانش بسیار گسترده تر، علمی تر و تخصصی تر می باشد و کارکرد آن نیز در هر کسب و کار بسیار عمیق تر از این خواهد بود که تنها بخواهد محصولی را تبلیغ کرده بفروشد.

یک بازاریاب علاوه بر فروش محصول هدف های دیگری نظیر ایجاد محبوبیت ماندگار برند نزد مشتری و وفادار ساختن مشتریان را دارد و مدل های متنوع بازاریابی نیز در همین راستا طراحی شده است.

بازاریابی چیست؟

اتحادیه بازاریابی آمریکا ، این علم را به این شکل تعریف می نماید:

بازاریابی آن فعالیت و فرآیند‌هایی است که در راستای ساخت، انتقال، رساندن و تبادل آن پیشنهادهایی انجام شوند که برای مشتری، ارباب رجوع، همکاران و در کل، جامعه، ارزشمند باشند.

همچنین رنه بلاجت یک متخصص بازاریابی معتقد است:

بازاریابی یک تعامل طولانی‌ مدت با مشتریان است. در این تعامل، شما باید به مشتری آموزش بدهید، اطلاعات بدهید و به تدریج یک رابطه با او برقرار کنید.

بازاریابی، راهی عالی است برای اینکه بفهمید چه چیزی آدم‌ها را جذب و آنها را به محصولات و خدمات برند شما مشتاق می‌نماید. سپس این چیز را به آنها بدهید و آنها را در یک فرآیند لذت‌بخش درگیر کنید و به خود وفادار سازید.

همین دو تعریف از میان صدها تعریفی که از این علم گسترده مطرح شده است می تواند به راحتی اهمیت و نقش آن را در هر کسب و کار و تجارتی مشخص نموده و حساسیت هایی که نسبت به این علم وجود دارد را معنا کند.

معرفی انواع بازاریابی

تنها در صورتی می‌توانید فروش در کسب ‌وکار خود را افزایش داده و به سمت جریان برندینگ در حرکت باشید که بهترین و مناسب ترین روش بازاریابی متناسب با کسب و کار خود و مشتریان خود را انتخاب کرده و اجرا نمایید.

اینکه این علم امروز به مدل های مختلفی دسته بندی شده دلیل انسانی بودن و رفتاری بودن این تخصص هیجان انگیز است .

شما به عنوان یک بازاریاب با انسان ها سر و کار دارید و با توجه به رفتارهای متفاوت آنها باید مدل های مختلفی از بازاریابی را بدانید تا کاملا مسلح بوده و در این گذر پیروز میدان باشید.

تیم دیجیتال مارکتینگ بی نهایت در این مقاله بخشی از روش‌های جدید بازاریابی را معرفی کرده و به توضیح مختصری درباره آنها خواهد پرداخت.

نمونه ویروسی

بازاریابی ویروسی یا Viral Marketing، زمانی اتفاق می‌افتد که استراتژی یک کسب و کار این باشد که مخاطبان خود را تشویق به انتقال پیام بازاریابی خود کند.

این روش، شباهت بسیاری با منتشر شدن ویروس در محیط اطراف دارد.

این نمونه یک رویکرد مشتری‌ محور است و شناخت محیط و مخاطبان، در موفقیت این نمونه اهمیت بالایی دارد.

در بازاریابی ویروسی، خدمات یا محصولات با ارزشی ارائه شده و عموما بدون زحمت منتشر می‌شود.

همچنین در این زمینه به سراغ انگیزه‌ها و رفتارهای مشترک انسانی رفته و در کمپین‌های هوشمندانۀ آن برای رسیدن به موفقیت، از انگیزه‌های مشترک انسانی استفاده می‌شود.

محتوای تولید شده در این نمونه در شبکه‌های ارتباطی موجود منتشر می شود و لازم است که کیفیت آن بالا و برای بیشتر مخاطبان خوشایند باشد.

همچنین محتوای بازاریابی ویروسی باید جذاب و خلاقانه بوده و ارزش به اشتراک‌ گذاری با دیگران را داشته باشد.

مقاله جذاب بازاریابی عصبی را مطالعه کرده و دانش خود را تکمیل نمایید.

نمونه دهان به دهان

بازاریابی دهان به دهان یا WOM به زبان ساده چرخش حرف‌های دهان به دهان و تأثیر اعجاب و آور و مثبتی است که در هر کسب‌ وکار به همراه خواهند داشت.

قدرت پیشنهادهای دهان به دهان بیش‌ از اندازه است. طبق آمارهای استاندارد ۹۲% از مصرف‌کننده‌ها، پیشنهادات دوستان یا خانواده را بیشتر از هر نوع تبلیغاتی  باور می‌کنند.

در این نمونه، محصول یا خدمات باید به قدری قدرتمند و جذاب باشد تا مشتریان دلیلی برای استفاده از آن و در مرحله مهم تر صحبت درباره آن و پیشنهاد آن محصول و خدمات به دیگران را داشته باشند.

بازاریابی دهان به دهان اثبات این امر است که رضایت مشتری در هر کسب و کاری تا چه اندازه می تواند اهمیت داشته باشد.

هر مشتریِ رضایت‌مندی می‌تواند با قدرتی عجیب صدها مشتری دیگر را تشویق به خرید و استفاده از محصول نماید.

این نمونه عموما قابل کنترل نیست و کسب و کار ها تنها در یک صورت می توانند آن را هدایت نمایند که به کیفیت و مطلوبیت خدمات و محصول خود اطمینان کافی داشته باشند.

البته بازاریاب خلاق و هوشمند با به اصطلاح بذر پاشیدن می‌تواند تکنیک‌ها و روش‌های مختلف را برای مدیریت و مهندسی گفت‌ وگوهای دهان به دهان استفاده کند.

در روش غیرمستقیم، بازاریاب‌ها می توانند در شبکه‌های اجتماعی و دیگر فضاهای رسانه‌ای در خصوص آن محصول مورد نظر یا خدمات رسانی ویژه یک کسب و کار یک هیاهوی بازاریابی راه بیندازند.

 بالا رفتن تعداد گفتگوها و نظرات در مورد یک محصول می‌تواند این هیاهو را قوی‌تر کند.

روش مستقیم در این مدل از بازاریابی، هدف قرار دادن تعدادی از مشتریان منتخب و ارائه دسترسی اختصاصی محصول به آنهاست.

با این کار، مشتری‌های انتخاب‌شده می‌توانند احساساتشان را در برابر این محصولات از طریق وبلاگ‌ها یا جامعه‌های مجازی آنلاین بیان کنند. برای موفق بودن در این راه می توان با یک هدیه یا تخفیف، کاربران را برای تولید ویدیو، متن یا عکس از محصول خود تشویق نمود.

برای داشتن یک استراتژی موفق در بازاریابی دهان به دهان باید فراتر از انتظار مشتریان ظاهر شده و به آنها چیزی خاص و جدید ارائه دهید تا آنها در مورد شما و محصولتان گفتگویی را شکل داده و به دیگران متقل سازند.

بزرگ‌ترین نقد وارد بازاریابی دهان به دهان این است که این نوع بازاریابی، بسیار درهم‌ریخته است و هیچ کنترل دقیقی بر آن نمیتوان داشت.

برای آشنایی بیشتر با انواع بازاریابی مقاله بازاریابی چریکی را از دست ندهید.

نمونه پنهان

در بازاریابی پنهان یک برند بدون آن که مخاطب متوجه باشد، پیام مد نظر خود را به ضمیر ناخودآگاه آنها میفرستد، بدون اینکه آنها از این پیام خبر داشته باشید یا متوجه شوند این یک تبلیغ است.

این پیام‌های پنهان مرزهای آگاهی انسان را رد می‌کند و بدون اینکه او متوجه بشود، بر رفتارش اثر می‌گذارد.

جیمز ویکاری روانشناس و محقق بازاریابی بیش از نیم قرن پیش برای اولین بار، بازاریابی پنهان را مطرح ساخت و معتقد بود برندها می‌توانند با پیام‌های پنهان، ذهن افراد را کنترل نمایند.

مثال بارز این مدل را می توان در سینما پیدا کرد. جایی که بازیگر محبوب شما بدون هیچ توضیح و اشاره مستقیمی به نام یک برند در صحنه ای از فیلم از محصول آن برند استفاده می نماید و در ذهن ناخودآگاه شما تاثیر می گذارد.

روش‌های دیگری نیز برای انتقال پیام‌های پنهان وجود دارد مانند استفاده از رسانه‌های مخفی.

رسانه های مخفی مانند متن ها و نوشته های افراد مختلف درباره تجربیات و احساسات خودشان در رسانه‌های عمومی که هیچ نشانی از تبلیغات و بازاریابی در آن به ظاهر دیده نمیشود اما عموما پیام های هدفمندی را به شما انتقال می دهند.

همچنین شایعات و جنجال‌هایی که در مورد یک شرکت یا برند انجام می‎شود، روش دیگر از این نمونه برای یک برند یا یک محصول مشخص است.

یک روش دیگر در بازاریابی پنهان مخفی کردن پیام ها در تبلیغات و لوگو است و برای محصولاتی که ممنوعیت تبلیغ دارند مانند سیگار جذابیت بالایی دارند.

احساسات و تاثیراتی که پیام‌ها در این نوع از بازاریابی ایجاد می‌کنند ناخودآگاه موجب افزایش محبویت و فروش محصول یا خدمات می‌شود.

بازاریابی، انواع بازاریابی

بازاریابی آینده

بازاریابی سبز یعنی معرفی محصولات و خدماتی که بصورت پایدار، به بهبود محیط زیست کمک می‌کنند و استفاده از آن‌ها از نظر محیط زیستی بهتر است

بازاریابی صنعتی نمونه دیگر از این علم است که در آن یک شرکت، کالاها و خدمات مورد نیاز شرکت دیگری را فراهم می‌کند نیز از مدل های دیگری در بازاریابی به حساب می آیند.

برخلاف این دو مدل بازاریابی که چندان عمومی به نظر نرسیده و برای تمام محصولات و خدمات کارایی ندارند بازاریابی دیجیتال مارکتینگ این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است و افراد زیادی تمایل به فعالیت در این زمینه هیجان انگیز، جذاب و پول ساز بازاریابی پیدا کرده اند.

بازاریابی دیجیتال مارکتینگ علمی به روز و کاملا حساب شده است که برای هر کسب و کاری کارایی داشته و در زمان نه چندان دور به دانش اول مورد نیاز تمام کسب و کار ها تبدیل خواهد شد.

در گذشته این علم محبوبیت چندانی بین عموم مردم نداشت چرا که آنها تصور می کردند بازاریاب ها آنها را در هر شرایطی گیر خواهند انداخت تا به هر شکلی شده محصول خود را به آنها بفروش رسانند .

بازاریابی دیجیتال مارکتینگ این نگرش های منفی را از بین برده و کاملا با محبوبیت نزد عموم مردم پیش میرود و دانش تحسین شده ای به حساب می آید.


اگر به زیر و بم های بازاریابی علاقمند هستید مقاله های زیر می توانند برای شما جالب و کاربردی باشند:

گیمیفیکیشن در بازاریابی

هک رشد یا بازاریابی، مسئله این است!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *